Képzési rendszer

Természetgyógyász képzési rendszer Magyarországon

Hazánkban a természetgyógyászok képzését két minisztériumi rendelet határozza meg. Ezen törvényi rendeletek értelmében, ha valaki természetes gyógymódokkal szeretne foglalkozni, hivatásszerűen szeretné a természetgyógyászatot gyakorolni, akkor először egy alapképzésen kell részt vennie, melynek alapfeltétele az érettségi vizsga.

Alapképzéseket és szakképzéseket a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által engedélyezett felnőttoktatási intézmények adhatnak.

A hallgatók az alapképzések és szakképzések elvégzése után az OKFŐ-nél (Országos Kórházi Főigazgatóság) vizsgát tesznek, melynek vizsgadíját a tanfolyamok nem tartalmazzák.

Az alapképzés két, egymástól független modulból tevődik össze:

 • Egészségügyi modul: bemutatja az emberi szervezet működését, felépítését, a leggyakoribb betegségeket. (Egészségügyi szakképzettséggel rendelkezők a bizonyítványuk bemutatásával mentességet kapnak)
 • Természetgyógyász modul: megismerteti a természetes gyógymódok filozófiáját, betekintést ad a legnagyobb irányzatok gyógyító elveibe. Segítséget nyújt a hallgatónak eldönteni melyik szakképzést válassza

A természetgyógyász képzés keretein túl a hallgatónak kötelezően részt kell vennie életmód-táborban.

A szakképzések a törvény által meghatározottak. Céljuk, hogy részletesen bemutassák a szakterületet, bizonyos szakképzéseknél külön előírt gyakorlati idővel. A szakképzés részvételi feltétele a két alapmodul sikeres vizsgája.

A törvény által elismert szakképzések:

 • Alternatív mozgás-masszázs terápiák: A Keleti kultúrák gyógyító filozófiái, az ahhoz tartozó mozgás- és masszázsterápiákkal foglalkozik. (Kínai öt-elem tan, indiai ayurvéda, jóga, chi-kung, thai-chi, kínai-masszázs, tahi masszázs…)
 • Fitoterápia: gyógynövényekkel, azok hatóanyagaival, a belőlük készült gyógyhatású termékekkel foglalkozik. Ide tartozik az Aromaterápia (illóolajok) és az Apiterápia (méhkaptár termékei) ismerete is.
 • Reflexológia: a talpon (kézen) lévő reflexzónák masszírozását, az egyes zónák és szervek kölcsönhatását tanítja.
 • Életmód-tanácsadás és terápia: A legösszetettebb, legmagasabb szintű szakterület a természetgyógyászaton belül. Magába foglalja a távol-keleti mozgáskultúrák, az egészséges táplálkozás, a masszázsfajták, gyógynövényismeret, hidroterápia és légzéstechnikák (stb…) ismeretét melyet együttesen alkalmaz a kliens életmódjának átalakítása érdekében. ezen szakképesítés megszerzéséhez felsőfokú iskolai végzettség szükséges.
 • Akupresszúra: a kínai gyógyítás alapja, a testet behálózó meridiánok és az azokon elhelyezkedő pontok nyomását mutatja be.
 • Kineziológia: A hagyományos távol-keleti gyógyászatra épülő gyógyítási és egészségfejlesztő rendszer, mely izomtesztek, speciális anamnézis felvétele, valamint speciális egyensúlyi és koordinációs technika segítségével oldja az ember távol-keleti megközelítés szerinti energiarendszerében levő blokádokat, kiegyensúlyozatlanságokat. A kineziológia az emberi képességek, készségek fejlesztésével, egészségmegőrzéssel foglalkozik azáltal, hogy a múltban és a jelenben elszenvedett stresszek, traumák negatív nyomait semlegesíti. A kineziológia az orvostudomány, a pszichológia és a pedagógia határterületén lévő készségfejlesztő, kiegészítő gyógyító rendszer.
 • Alternatív Fizioterápia: alternatív fizioterápiás, hidroterápiás eljárásokat, főként hidegvíz kezeléseket alkalmaz (lemosás, zuhany, pakolás, rész- és egészfürdő), életmódi elvek oktatását, mozgásterápiát, masszázst és gyógynövényeket alkalmaz
 • Fülakupunktúrás addiktológia: A fülkagyló meghatározott pontjaiba bőrbe bevezetett vékony, 0,3 mm-nél nem vastagabb és 1,5 cm-nél nem hosszabb akupunktúrás tű beszúrása. A szúrást mindkét fülbe szimmetrikusan végzik. A beavatkozás célja: a szenvedélybetegek leszoktatása, méregtelenítés (innen a másik név: akudetox), feszültségoldás. Hasznos kiegészítő módszer még álmatlanság, gyógyszermérgezés és elvonási tünetek esetén.
 • Szemtréning: A látásjavító szemtorna/szemjóga, látáshabilitáció, rehabilitáció: olyan komplex terápia, mellyel a rossz nézési szokásokból adódó látászavarok javíthatók, a fáradt szemizmok pihentethetők, a szem alkalmazkodó képessége tréning révén erősíthető. A Bates-módszer prevencióra és bizonyos szembetegségek esetén a szakorvosi kezelés kiegészítésére alkalmas. Segítségével a csökkentlátást okozó szembetegségek esetén a látásmaradvány fokozható, progrediáló látáscsökkenés előrehaladása lassítható.
Vizsgák

Vizsgák és megszerezhető végzettségek

A természetgyógyászati képzéseket (alapképzéseket és szakképzéseket) a Munkaügyi központ által engedélyezett felnőttoktatási intézmények adhatnak, azonban vizsgázni csak az OKFŐ-nél lehet (régen ETI = Egészségügyi továbbképző Intézet; ÁEEK – Állami Egészségügyi Ellátó Központ és ENKK: Egyészségügyi Nyilvántartó és Képzési Központ).
A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében OKJ-s természetgyógyász vagy egészségügyi képzés nincs!
A vizsgák időpontját és árát az OKFő határozza meg. Ez szinte minden alapmodulnál és szakképesítésnél eltérő, alapvetően írásbeli, szóbeli és gyakorlati részekből állnak. További információk.

Vizsgára bocsátás feltételei

 • Minden elvégzett tanfolyamról a hallgató Tanúsítványt / Oklevelet kap, amely a FAR rendszerből letölthető – ez a tanfolyam elvégzését igazolja (de nem egyenlő a vizsgával), ennek feltétele az órákon való rendszeres részvétel (általában min. 80%)
 • Bizonyos szakvizsgák elvégzéséhez (REF, AMM, ÉTT) gyakorlati igazolások kellenek, ezek beszerzésében a képző intézmények általában segítenek, de ez alapvetően a hallgató felelőssége. A gyakorlati idő letöltése és az igazolás beszerzése néha költséggel jár, melyet a tanfolyamok ára általában nem tartalmaz!
 • Az életmód-tanácsadó és terapeuta szakképzés vizsgája felsőfokú végzettséget igényel (a tanfolyamot bárki elvégezheti, arról oklevelet kap). Az OKF honlapján részletes információk találhatók arról, mely diplomákat fogadják el (egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai, szociális, népművelői, teológiai és agrártudományi terület) + betöltött 28. életvév

Bizonyos szakképesítések illetve a törvényi szabályozás alá nem kerülő alternatív gyógymódok tanfolyamai esetén már a Tanúsítvány is elegendő „közérzetjavító szolgáltatás” nyújtására, ami egyszerű vállalkozó igazolvánnyal megvalósítható vagy munkavállalási lehetőséget adhat.
(A törvényi szabályozás alá nem kerülő alternatív gyógymódok tanfolyamai nem számítanak szakképesítésnek, ezekből hivatalos vizsga nem tehető.)

Oktatási információk

Munkalehetőség

Amennyiben valaki természetgyógyászként szeretne dolgozni, a következő dolgokra lesz szüksége:

1. Két alapmodul sikeres vizsgája + egy szakvizsga
Jelenleg a következő alternatív gyógymódokból tehető szakvizsga: AMM, ÉTT, FITO, REF, AKU, AFI, KIN, FÜA, SZT, BIO (lásd előzőek)

2. Zöld kártya
A zöld kártyát a MESZK, vagyis a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara állítja ki. A kártya kiváltásával a MESZK taggá válunk és éves tagsági díjat fizetünk. A MESZK különböző szakmacsoportok részére tanfolyamokat és programokat szervez. (www.meszk.hu)
A természetgyógyász működési engedély kiváltásához szükséges a tagsági igazolás, ehhez ki kell tölteni a weboldalukon található Tagfelvételi nyomtatványt. A kitöltött nyomtatványt aztán el kell juttatni a MESZK részére (lakóhelytől függően vannak területi képviseletek), akik ezek után kiállítják a tagsági igazolást. Tapasztalatunk azt mutatatta (Budapesten), hogy a személyesen elvitt papírok alapján az ügyintézők azonnal, helyben kiállították az igazolást, amelyre a további ügyintézés miatt van szükség. (a kártya kiállítása kb 3 hetet vesz igénybe, postán küldik)

3. Kék kártya
A kék kártyát az ENKK nyilvántartási osztálya állítja ki. Az engedélyezéssel kapcsolatos ügyéntézést Budapesten a Horánszky utcában végzik. Ha kezünkben van a MESZK által kiállított tagsági igazolás akkor érdemes ezt a helyet személyesen meglátogatni. Az itt dolgozók készségesen segítenek és azonnal a kezünkbe adják a további kitöltendő papírokat egy befizetendő csekkel együtt. Amennyiben minden szükséges okmánnyal rendelkezünk (befizetett csekk, bizonyítvány másolatok, személyes okmányok másolata, erkölcsi bizonyítvány… stb), visszatérünk ide és hiánytalanul rendelkezésre bocsájtjuk a szükséges dokumentumokat, az ügyintézők azonnal kiállítják részünkre a működési igazolványunkat, vagyis a kék kártyát. Ha valamilyen okmány hiányzik, akkor az ügyintézés hónapokig elhúzódhat!

4. Helyszín ÁNTSZ engedéllyel
Ha természtgyógyászként dolgozunk, szükségünk van egy heyszínre, amely természetgyógyászati ÁNTSZ engedéllyel rendelkezik. Ha saját helyünket szeretnénk engedélyeztetni, különböző ismérveknek kell megfelelni, érdemes a helyileg illetékes ÁNTSZ hivataltól segítséget kérni. (Lakáson belül is ki lehet alakítani a rendelőt, de biztosítani kell a vendégek részére külön mellékhelyiséget mosdóval, várakozót és kezelőszobát, ahol további követelményeknek kell megfelelni… stb)

5. Kreditpontok gyűjtése
Ahhoz, hogy egy egészségügyi dolgozó vagy természetgyógyász folyamatosan szintentartsa, frissítse vagy fejlessze tudását, a törvény kreditpontok megszerzésére kötelezi, melyeket különböző képzéseken lehet megszerezni. 5 év alatt kell 150 pontot összegyűjteni. Ha valaki hivatásszerűen végzi a munkáját (napi 8 órában), munkáltatója 100 pontot igazol. A további 50 pont megoszlása a következő: kötelező szakamcsoportos képzésen megszerzendő 30 pont és szabadon választott képzéseken 20 pont. Ha a munkahely nem tudja leigazolni a pontokat akkor a pontszerzés a következő képpen módosul: kötelező szakamcsoportos képzésen megszerzendő 30 pont és szabadon választott képzéseken 120 pont.
A pontszerző képzésekről a MESZK folyamatosan tájékoztatja a tagjait.